torstai 28. toukokuuta 2009

Happy Dragon Boat Festival Day!

Tai no Dragon Boat Festival Day oli jo torstaina, mutta sitä vietettiin viikonlopun yli ja ihmisillä on lomaa, eli meillä on kiireitä. Ajattelin kirjoittaa tekstin siitä, mikä on tämä festivaali, josta ei varmaan hirveesti ole kuultu siellä Suomessa. Nyt kun ehdin. Dragon Boat Festival Day on Kiinan kansallisista juhlista se, jolla on pisimmät juuret historiassa, ja yhdessä kiinalaisen Uuden Vuoden ja Keski-Syksyn festivaalin kanssa muodostaa maan tärkeimmät juhlapyhät. Juhlaa on perinteisesti vietetty viidennen kalenterikuun viidentenä päivänä, josta johtuu vaihtoehtoinen nimi, mitä siitä usein myös käytetään - Double Fifth Day. Festivaalin ehkä tunnetuin piirre on lohikäärmevenekilpailut, joita järjestetään ympäri maata (ja maailmaa) ja joissa soudetaan kilpaa lohikäärmettä muistuttavia veneitä hakkaavien rumpujen tahtiin. Toinen tärkeä perinne kyseisenä päivänä on Zong Zin syöminen - zong zi on bamboon tai maissin lehtiin käärittyjä riisipalloja, joissa on täytteenä joko taateleita, papumassaa tai jotain muuta vastaavaa. Se on perinteinen Dragon Boat Festival ruoka ja perheet kokoontuvat yhdessä tekemään niitä. Me teimme 200 Zong Zi:tä täällä Schoolhousessa, itse tein ainoastaan kuusi kunnes totesin etten oikein osaa sitä hommaa. Aina kun yritin sitoa palloja kasaan ne alkoivat purkautua. Mutta osaanpahan nyt suunnilleen tehdä Zong Zi:tä! Mikään kulinaristinen nautinto niiden syöminen ei tosin ole.

Muita ominaisia Dragon Boat Festival perinteitä on talismaanihattujen käyttäminen, terveellisten yrttien ripustaminen ovien eteen, Zhong Guin (pahoilta hengiltä suojelija) kuvien esille pystyttäminen, Xiang Huang viinin ryyppääminen, tuoksuvien silkkipussien kantaminen ynnä muuta vastaavaa. Kaikkien näiden tapojen on historiallisesti ajateltu karkottavan pahoja henkiä ja siten pitävän taudit poissa ja ihmiset terveinä - tämä festivaali nimittäin sijoittuu alkukesään, jolloin taudit ovat perinteisesti liikkeellä, ja tautien karkoittaminen on ollut tärkeä osa juhlaa jo vuosisatojen ajan. Sanotaan, että jos juo lähdevettä kaivosta Dragon Festival päivänä hevosen tunnin aikaan (11-13), säilyy terveenä loppuvuoden. Lisäksi, jos todella haluaa varmistaa vuoden onnen, pitää yrittää tasapainottaa kananmuna pystyyn pituussuunnassa tarkalleen keskipäivän aikaan - jos tämä onnistuu, loppuvuosi tulee olemaan todella terve ja hyvä. Damn it, enhän mä koittanu mitään tollasia eilen.

Mikäs on sitten tämän festivaalin historia? Siitä on itse asiassa monia tarinoita, mutta kuuluisin ja laajimmin hyväksytty on tarina kuuluisan kiinalaisen runoilijan Qu Yuanin kohtalosta. Qu Yuan eli Kiinassa myrkyisän ensimmäisen vuosisadan eKr. aikana, jolloin Zhou dynastian valta oli alkanut horjua, korruptio raivosi vallattomanaan ja dynastia oli ajautumassa tuhoisaan konfliktiin Qin kuningaskunnan kanssa. Qu Yuan toimi ministerinä silloisen Zhou keisarin alaisena ja näki läheltä miten dynastia oli vaipumassa pahan uumeniin. Hän oli rauhaarakastava mies ja kansa rakasti häntä, ja hän teki kovasti töitä poistaakseen hovin epäoikeudenmukaisuutta ja estääkseen Zhouta joutumasta sotaan Qin kanssa. Kuten niin usein historiassa, hänen hyvät tekonsa johtivat muiden kadehdintaan ja juonitteluun, ja lopulta hänen potkittiin ulos Zhoun keisarin hovista. Vuosikaudet hän vaelteli ympäriinsä yksikseen opettaen ja kirjoittaen runoja, joista monet ovat säilyneet luettaviksi tähän päivään saakka. Hänen kuuluisin runonsa on monikymmensivuinen Li Sao. Eräänä päivänä hän kuuli Qin kuningaskunnan voittaneen sodan ja pyyhkineen Zhou dynastian pois maan päältä, hän vaipui epätoivoon ja hukuttautui Milou jokeen. Kuuluisa runoilija oli kuollut. Kuten sanottu, hän oli kansan rakastama ja niinpä kansa ryntäsi veneillään rummuttaen rumpujaan etsimään häntä. Tästä ovat peräisin lohikäärmevenekilpailut, joita tänä päivänä järjestetään Dragon Boat Festival päivänä ympäri Kiinaa. Kun kansa tajusi hänen kuolleen, he alkoivat heittää Zong Zi:tä (selitetty ylempänä) veteen, jotta kalat söisivät niitä eivätkä Qu Yuania - ruumiin piti säilyä hyvänä tuon puoleiseen. Traditio oli pitkään heittää Dragon Boat Festival päivänä Zong Zi:tä veteen, mutta vähitellen traditio muuttui Zong Zi:n syömiseen - mikä kuulostaa ihan loogiselta ajatellen kaikkia lukuisia nälänhätiä, joita Kiina on kärsinyt.

Nykyään tästä festivaalista on paisunut suuremman luokan spektaakkeli ja on erittäin tärkeä turismitapahtuma useissa kaupungeissä ympäri maailmaa, joskin päivämäärä vaihtelee kaupungeittain ja saattaa olla mitä vaan toukokuusta elokuuhun. Kiinan lisäksi Dragon Boat Festival on erityisen suosittu juhlatapahtuma Kanadassa ja USA:ssa - yksi suurimmista järjestetään vuosittain San Fransiscossa - mutta Kiinan rajojen ulkopuolella tämä festivaali tuppaa olemaan lähes pelkästään lohikäärmevenekilpailu ja on enemmän urheilutapahtuma kuin kulttuurin juhla.

Eli sellainen juhla on Dragon Boat Festival. Meillä oli koko viikonloppu kovin kiireinen sen takia, mikä on tietenkin hyvä asia - ja aurinko paistoi taukoamatta! Tarjosimme juhlan kunniaksi jokaiselle vieraalla yhden Zong Zi:n. Minäkin osallistuin niiden tekemiseen, kuten sanoin, mutta kuuden palluran jälkeen totesin että en ole kovin lahjakas niiden tekemisessä. Söin yhden tai kaksi Zong Zi:tä torstaina, mutta suoraan sanoen se ei ole mikään kulinaristinen nautinto - käytännössä lähes pelkkää riisiä.

Eipä tässä muuta, asiat hyvin edelleen. Tämä viikko ei ole mikään kivoin mahdollinen, kun meillä on vaativa bisnesryhmä täällä koko viikon, mutta eipäs se paljoa haittaakaan. Olin pari päivää aika harmissani, kun kuulin ettemme saa lainkaan vapaapäivää tällä viikolla ja joka päivä on 12h työpäivät (tuon ryhmän takia), mutta tänään sain kuulla että saamme kuitenkin vapaapäivät ihan normaalisti - jee! Pomo sanoi, että on ok jos ihmiset joutuvat tekemään pitkiä työpäiviä kiireisinä aikoina, mutta ei ole ok jos ihmiset tekevät pitkiä työpäiviä eivätkä saa vapaapäivää. Toinen pomoista oli eri mieltä, mutta onneksi hän ei saanut tahtoaan läpi. Jeejee! No niin, nyt lopetan.

Erittäin hauskaa kesää kaikille! Nyt on sitten kesäkuu - niin se kevät meni nopeasti. Hui.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti